Gratis verzending vanaf € 36 • Boek een gratis oogmeting

Je Brilrecept Begrijpen

Als je een bril nodig hebt, krijg je van je opticien of oogarts een brilrecept mee. Hierop staan alle sterktes en waardes die nodig zijn om glazen op sterkte te kunnen maken. We kunnen voor bijna alle sterktes glazen maken, van -10 tot +10 SPH.

De nummers begrijpen

Je brilrecept kan er soms ingewikkeld uitzien, maar dat hoeft het niet te zijn. We maken het graag makkelijk voor je, zodat jij je alleen nog maar druk hoeft te maken om welke bril je favoriet is.

Een brilrecept ziet er zo uit:

Prescription Table - Dutch

  1. De eerste kolom is de sterkte van je rechteroog, en de tweede van je linkeroog. Per kolom zijn er vier waardes: Sterkte (SPH), Cilinder (CYL), As (AXI) en Pupilafstand (PD).

  2. De SPH waarde corrigeert bijziendheid, aangegeven met een minus (-), of verziendheid, aangegeven met een plus (+). Het is heel normaal dat deze sterktes verschillend zijn, dus check goed of je voor beide ogen de juiste SPH waarde hebt.

  3. CYL en AXI corrigeren astigmatisme, dit komt voor wanneer je hoornvlies niet volledig rond is, maar een beetje de vorm van een rugbybal heeft. AXI en CYL horen bij elkaar: CYL is de hoeveelheid astigmatisme, AXI is de as, een getal tussen 1 en 180.

  4. Als laatste is er de Pupilafstand (PD), dit is de afstand tussen je pupillen in millimeters en zorgt ervoor dat het midden van je glazen precies op de juiste plek zit. Als je je PD niet kunt vinden in je brilrecept, kun je dit laten opmeten bij een van onze winkels, of bij een andere opticien.

14 prescriptions pupillary distance

Het kan zijn dat er ook een ADD sterkte bij je brilrecept zit. Deze corrigeert je leessterkte, en heb je nodig voor multifocale glazen. Denk je dat je multifocale glazen nodig hebt? Lees er hier meer over.

Het is erg belangrijk om al deze informatie te hebben voordat je je bril met sterkte bestelt. Twijfel je nog? Boek dan een oogmeting. Sterktes veranderen meestal elke twee jaar, dus als het lang geleden is, boek dan voor de zekerheid een oogmeting.

Boek een oogmeting

Nog een ding:

Als je brilrecept ook prisma waardes heeft, kunnen we helaas geen bril met jouw sterktes maken.

Je sterkte invullen

Als je je ogen in een van onze winkels hebt laten testen, zijn je sterktes opgeslagen in je online account. Neem contact met ons op als je het niet kunt vinden, of boek een nieuwe oogmeting.

Je kunt je sterktes ook zelf invullen. Gebruik hiervoor het drop-down menu om alles in te vullen. Wees extra voorzichtig en check goed of je plus (+) of min (-) juist hebt aangegeven, en dat je alle waardes goed invult. Nog een laatste check, en klaar!

02 prescriptions

Sterkte en lensdikte

Liever geen bril met jampotglazen? Geen zorgen, onze deskundige opticiens gebruiken altijd de dunst mogelijke glazen voor een index van 1.5 tot 1.67, zonder extra kosten.

Premium Glazen

Dit zijn onze verfijndste glazen ooit. Lichtgewicht en ultra dun, met geavanceerde coatings. Premium Glazen zijn voorzien van anti-vuil en anti-kras coatings. Extra makkelijk schoon te maken, en ze gaan extra lang mee. Premium Glazen beslaan ook nog eens minder snel — zodat je altijd kunt rekenen op kraakhelder zicht.

Upgrade naar Premium Glazen voor maar € 50 bovenop de prijs van een montuur. Beschikbaar voor alle sterktes. Lees hier meer over onze Premium Glazen.

Premium Glazen zijn benodigd bij:

Brillen met een voorschrift van +/-6.25 dioptrie of hoger

Ontdek meer

Recept voor je contactlenzen

Een lensrecept lijkt misschien erg op een brilrecept — en misschien dat mensen daarom denken dat ze uitwisselbaar zijn — maar er zijn een aantal belangrijke verschillen.

Het begrijpen van je ‘Basiscurve’ en ‘Diameter’ is erg belangrijk om de juiste vorm lenzen te krijgen voor je ogen.

Technisch gezien hebben onze lenzen een basiscurve van 8.4mm, maar omdat ze een geavanceerd asferisch optisch design hebben zijn ze eigenlijk te vergelijken met andere populaire producten in de markt met een basiscurve van 8.5 tot 8.6mm — de zogenaamde ‘regular fit’. Ace & Tate Contacts zijn ontworpen om 90% van de dragers van ‘regular fit’ lenzen te voorzien van comfortabele lenzen.

De Diameter van onze Contacts is 14.2mm.

Je zult een recent en bestaand lensrecept nodig hebben om onze lenzen te kopen. Heb je een lensrecept van minder dan 12 maanden oud? Ga dan hier verder met bestellen.

Bestel daglenzen

Even wat meer detail

Oké, het is dus helemaal duidelijk wat de verschillende waardes betekenen. Maar als je benieuwd bent naar wat er nu precies gebeurt ín je oog, lees dan hier verder.

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie, zorgt ervoor dat mensen moeite hebben om dingen veraf scherp te zien. Dit gebeurt als je oog van de voor- naar de achterkant te lang doorgroeit. Hierdoor ligt de focus vóór je netvlies, in plaats van erop, waardoor je zicht wazig wordt.

09 prescriptions myopia

Verziendheid

Verziendheid, ook wel bekend als hypermetropie, is een veelvoorkomende refractieve afwijking waardoor mensen moeite hebben om van dichtbij scherp te kunnen zien. Soms hebben mensen het niet eens in de gaten, vooral als ze nog jong zijn. Mensen met duidelijke verziendheid zullen zowel dichtbij als veraf niet scherp kunnen zien.

08 prescriptions hyperopia

Astigmatisme

Astigmatisme is een veelvoorkomende afwijking waardoor je niet scherp kunt zien. Het komt voor wanneer het hoornvlies (de doorzichtige laag die de voorkant van je oog vormt), of de lens van je oog, een onregelmatige vorm heeft.

13 prescriptions astigmatism

Nu dat je helemaal op de hoogte bent, kun je je nieuwe bril uit gaan zoeken.

Onze winkels
An Ace&Tate storefront

Bezoek onze winkels voor de gehele collectie, stijladvies of een gratis oogmeting. Meer info over openingstijden en beschikbare service bij jou in de buurt vind je op de individuele winkelpagina.

Alle winkels
Meld je nu aan

Wees als eerste op de hoogte van Ace & Tate updates zoals onze nieuwste brillen, reminders voor oogmetingen, speciale collecties en feestjes bij jou in de buurt.