Wat is een oogmeting?

Oogmetingen zijn voor iedereen, ook als je geen bril draagt. Wij leggen je graag uit waarom je een afspraak zou moeten maken en wat je ervan kunt verwachten.

Heb ik een oogmeting nodig?

We raden aan dat je eens in de twee jaar een oogmeting doet, zelfs als je ogen 100% in orde lijken te zijn. Onze ogen veranderen met de tijd, dus het is belangrijk om een oogje in het zeil te houden.

Ook als je niet verwacht binnenkort een afspraak te maken, zijn er toch een aantal dingen waar je op moet blijven letten. Dit zijn tekenen die aangeven dat je een oogmeting nodig hebt:

 1. Je merkt dat je vaak met je ogen moet knijpen, dat het moeite kost om details scherp te zien

 2. Je moet de afstand aanpassen als je van je telefoon of laptop leest

 3. Je kijkt meer naar een scherm dan dat je buiten van de frisse lucht geniet

 4. Je ogen voelen droog of jeukerig aan – iets voelt niet comfortabel

 5. Je hebt vaker last van hoofdpijn

 6. Je zicht is ’s nachts niet scherp (vooral belangrijk bij het autorijden)

 7. Je hebt het gevoel dat je met je huidige bril niet meer zo goed ziet

 8. Je bent je bril kwijtgeraakt of hij is beschadigd geraakt

Boek nu

Wat gebeurt er tijdens een oogmeting?

Het ultieme doel van een oogmeting is om te achterhalen of je ogen een van de veel voorkomende refractieafwijkingen (of gezichtsstoornissen) hebben:

 • Myopie: bijziendheid, moeite met het zien van objecten op afstand

 • Hypermetropie: verziendheid, moeite met het zien van objecten dichtbij

 • Astigmatisme: de ronding van het hoornvlies is onregelmatig, met vervormd zicht als gevolg

 • Presbyopie: ouderdomsverziendheid, moeite met lezen op een armlengte afstand

Zodra we precies weten wat er mis is met je ogen, kunnen we een goed advies geven over de correctie die voor de glazen nodig is. Deze correcties verwerken wij in een reeks cijfers en dat noemen we dan je sterkte.

Een oogmeting gaat min of meer zo in zijn werk:

 • Consult: als eerste bespreken we de oogsymptomen waar je wellicht last van hebt. We stellen een paar vragen over de gezondheid van je ogen, maar ook over je algehele gezondheid, om beter te begrijpen waar je specifiek behoefte aan hebt. Het kan behulpzaam zijn als je iets weet over de gezondheid van je familieleden.

 • Meting huidig gezichtsvermogen: als je de bril die je nu draagt of je huidige sterkte hebt meegenomen, zullen we meten in hoeverre deze nu geschikt voor je zijn.

 • Autorefractormeting: we gebruiken een precies optisch instrument dat een (onschadelijke) lichtstraal direct in het oog laat schijnen en met een snelle scan de vorm en het vermogen van het oog om scherp te stellen meet.

 • Subjectief refractieonderzoek: we meten je gezichtsscherpte door je te laten concentreren op een elektronische wandkaart (met rijen van letters en symbolen) en je moet dan voorlezen wat je ziet. Ieder oog wordt eerst apart gemeten door glazen en filters voor het oog te verwisselen en te vergelijken hoe je er op korte en lange afstand mee ziet. Vervolgens worden ze samen gemeten om te beoordelen of de combinatie ook comfortabel werkt. Door de resultaten zorgvuldig te interpreteren, kunnen we de sterkte voor je glazen zeer nauwkeurig bepalen.

 • Extern oogonderzoek: we gebruiken een verlichte microscoop om de voorkant van ieder oog nauwkeurig te bekijken en zo te beoordelen of de structuren aan de buitenkant van het oog er normaal en gezond uitzien.

 • Resultaten en advies: met deze testen en de reacties die we van jou ontvangen komen we samen tot een oplossing die perfect aansluit op je behoeften. Het is ons doel om de kwaliteit van je gezichtsvermogen te verbeteren en het voor jou comfortabeler te maken. We zullen onze bevindingen met je bespreken en je adviseren over preventieve oogverzorging en of je vaker terug moet komen voor een meting.

 • Je sterkte: om het makkelijker te maken, slaan we je sterkte op in je online account en we geven je ook een kopie op papier mee. Zo heb je altijd zicht op je sterkte wanneer je daar behoefte aan hebt.

In onze winkels in Nederland, wordt iedere oogmeting uitgevoerd door een gekwalificeerde opticien. Het is een uitgebreide beoordeling van je gezichtsvermogen en wordt uitgevoerd met gebruik van geavanceerde technologie.

Boek nu

Bereid je voor

Voordat je langskomt voor je oogmeting, vragen we een paar simpele dingen van je:

 1. Wees alsjeblieft op tijd. Als je 5 minuten te laat (of nog later) bent, moeten we je afspraak annuleren om te voorkomen dat andere afspraken vertraagd worden. Je zult dan een nieuwe oogmeting moeten boeken.

 2. Als je normaal gesproken een bril draagt, neem deze dan mee! Je sterkte op papier mag ook.

 3. Als je normaal gesproken zachte contactlenzen draagt, doe deze dan 30 minuten voor de afspraak uit.

 4. Als je normaal gesproken harde contactlenzen draagt, doe deze dan 12 uur voor de afspraak uit.

Hoeveel kost het?

Een oogmeting bij ons is altijd gratis. Geen kleine lettertjes, dat beloven we.

Boek nu

Onze winkels
An Ace&Tate storefront

Bezoek onze winkels voor de gehele collectie, stijladvies of een gratis oogmeting. Meer info over openingstijden en beschikbare service bij jou in de buurt vind je op de individuele winkelpagina.

Alle winkels
Er komen goede dingen jouw kant op

Wees als eerste op de hoogte van alles bij Ace & Tate — denk aan events, nieuwe producten en speciale releases. Ja, er komen goede dingen aan!